Projekt Polska Wieprzowina na kulinarnych szlakach Restauracja Ostromecka w Dąbrowie oraz Kawiarnia Azyl w Polańczyku

      Kolejne realizacja projektu finansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego we współpracy ze Stowarzyszeniem Polska Ekologia ”Polska Wieprzowina na Kulinarnych Szlakach”.

Projekt Polska Wieprzowina na szlakach kulinarnych odwiedził również województwo kujawsko-pomorskie. Restauracja Ostromecka zaprosiła w swe progi wszystkich, którzy chcą zjeść tradycyjnie po polsku. Ich kuchnia słynie z obfitości regionalnych i swojskich potraw. Codziennie oferują smaczne dania w stylowych salach restauracji. W menu znajdziecie potrawy z różnego rodzaju mięs, wyśmienite dania z ryb, a także wybór sałatek oraz deserów. Podczas kolacji degustacyjnej goście częstowali się suto zastawionym stołem, był miedzy innymi: galat ze stópek wieprzowych, pasztet wieprzowy, smalec wieprzowy, ogórek kiszony, wędliny, krupnik i kwaśnica na głowinie, świeżonka, kotlet schabowy z kością sute i panierowany, sznycel wieprzowy, żeberka, golonka po bawarsku, gołąbki, kotlety schabowe w sosie własnym. Eksperci: Krzysztof Zieliński, specjalista ds. turystyki kulinarnej, autor szeregu publikacji z zakresu tradycji kulinarnej obszaru Karpat, twórca szlaków kulinarnych w Polsce i propagator idei slow foodu oraz Jakub Klorek, kucharz, specjalista dań z certyfikowanej wieprzowiny poprowadzili tą wspaniałą kolację degustacyjną. Z czystym sumieniem możemy wszystkim polecić  to miejsce www.ostromecka.com.pl 

Naszą kulinarną podróż zakończyliśmy 1 października 2022 w Polańczyku w Kawiarni Azyl znajdującej się w Sanatorium Uzdrowiskowym Dedal. Wydarzenie z cyklu Polska wieprzowina na kulinarnych szlakach przyciągnęło wielu chętnych do spróbowania wyśmienitej wieprzowiny zaserwowanej przez kuchnię. Goście zajadali się pasztecikami wieprzowymi z trzema rodzajami dipów oraz rozpływającą się w ustach pieczenią w sosie grzybowym. Oczywiście nie zabrakło wędlin i przetworów wieprzowych.  

 Podróżowaliśmy po szlakach kulinarnych w całej Polsce. W 20 lokalach gastronomicznych : gospodach, karczmach, oberżach, restauracjach, a także dodatkowo zakładach mięsnych i winnicach promowaliśmy  walory zdrowotne i smakowe polskiej wieprzowiny. Projekt finansowany jest z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Dziękujemy wszystkim uczestnikom projektu, restauracjom oraz  gościom którzy mieli możliwość przeżywać te chwile razem z nami.

Celem kampanii jest  edukacja społeczeństwa a w szczególności osób decyzyjnie odpowiedzialnych za zakupy domowe jak ważną rolę w życiu człowieka odgrywa zdrowo zbilansowana dieta, właściwy dobór zdrowych, polskich i ekologicznych certyfikowanych produktów wieprzowych. Chcemy pokazać jak ważny jest patriotyzm konsumencki, który buduję siłę całej naszej gospodarki poprzez kupowanie mięsa wieprzowego wytwarzanego najbliżej nas zapewniamy sobie zdrowie i odporność każdego dnia.

W galerii możecie obejrzeć zdjęcia z realizacji  wydarzeń  a na naszym fanpage’u  znajdziecie aktualne informacje dotyczące kolejnych wydarzeń. 

Termin wydarzenia: 15.09.2022, 01.10.2022
Miejsce wydarzenia: Kulinarne Szlaki w Polsce